algemene info

wat je moet weten over kamp/bivak vind je hier!

Op kamp gaan!

Onze algemene doelstelling voor de jeugd van het Hageland gaat als volgt: “Chiro Esjeewee biedt de jeugd in hun vrije tijd, tijd voor hun ontspanning en ontplooiing dit door een gevarieerd aanbod tot mogelijkheden en spelen te bieden”.

Wij behalen deze doelstelling door samen actief bezig te zijn tijdens onze wekelijkse zondaagse bijeenkomsten aan onze Chiro lokalen. Deze doelstelling komt zeker en vast ook aan bod op kamp, door samen en met elkaar op kamp te gaan, samen te overnachten in een tent of samen te bivakkeren in een gebouw.

Op het kamp heb je als jeugdvereniging vele andere mogelijkheden dan in de omgeving van ons eigen chirolokaal. De spellen die we spelen op kamp zijn vaak diegene waar we de rest van het jaar niet aan toe komen. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het kampterrein waar we als één grote groep voor 10 dagen samen gaan leven, samen ontbijten, een vuurtje aanwakkeren, samen op verkenning gaan in de omgeving en nog zoveel meer!

Alle leden (jongens en meisjes) van Chiro Esjeewee geven na kamp aan het weer een hele belevenis te hebben gevonden! Dit zullen jullie, als ouder, vooral merken door te luisteren naar de verhalen van de kinderen.

Foto by Chirojeugd Vlaanderen

Nog meer dan op een zondagnamiddag komt het groepsgevoel en de verbondenheid naar boven op Chirokamp. Daarom is op kamp gaan ook zo een bijzondere belevenis! Op kamp gaan is gewoonweg een ge-wel-dige speciale ervaring, dit is vooral te danken aan volgende elementen:

  • Een tijd lang (7 of 10 dagen) in een andere omgeving vertoeven! (zonder ouders, broers en zussen)
  • Op kamp zijn en slapen met al je vrienden en vriendinnen in een tent/lokaal.
  • Zomaar vanuit je slaapzak de natuur kunnen instappen.
  • Samen met iedereen je grenzen opzoeken.
  • Samen spelen en je uitleven!

Kortom ervaringen die enorm kunnen doorwerken en geweldig kunnen zijn. En deze ervaringen dragen ook nog eens extra bij tot de ontwikkeling van de kinderen!

Kamp voor de leiding is niet anders… Zij trekken er samen, en met hun groep er op uit, genieten van de natuur, gaan op verkenning, en zijn gezamenlijk verantwoordelijk over de gehele organisatie. Tijdens zo’n kamp wordt iedere keer heel duidelijk, dat die gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedere leider of leidster veel vraagt en dat het ook niet altijd van een ‘leien dakje’ loopt.

Als leiding zijnde vraagt dat verschillende zaken:

  • Rekening houden met elkaar
  • Samenwerken, dus ook iets van de ander kunnen aannemen en ook zelf kunnen zeggen wat je graag wil

Waarom meegaan op bivak?

Er zijn verschillende redenen waarom je zéker moet meegaan op bivak! We sommen er hieronder enkele op:

  • Bivak is een speciale ervaring… Nog meer dan op een zondagnamiddag komt het groepsgevoel en de verbondenheid naar voren op een Chirokamp.
  • Dit groepsgevoel kan echter enkel floreren indien we niet steeds afscheid moeten nemen van sommigen, en anderen dan weer verwelkomen.
  • Bivak moet je meemaken, hier zijn wij ten volste van overtuigd!
  • Bivak moet je vooral volledig meemaken, hier zijn wij ook van overtuigd!
  • Bivak is samen genieten van elkaars aanwezigheid en vooral samen plezier maken!

Eten op kamp

We eten op kamp 3 keer per dag. Deze maaltijden worden verzorgd door onze enthousiaste kookploeg! Soms eten we al eens een frietje met een snack, maar buiten dan eten we de rest van het kamp best wel gezond.

Het ontbijt en de avondmaal bestaan uit een broodmaaltijd met soms iets lekkers erbij. De kinderen kunnen kiezen uit wit en bruin brood. Met af en toe een ruime keuze van beleg (kaas, diverse keuze snijvlees, verschillende soorten pasta, hagelslag en confituur). Er is zéker genoeg keuze!

Het middagmaal, de warme maaltijd bestaat altijd uit een voorgerecht (verse soep), een hoofdgerecht.

Iedere dag wordt er ook nog een 4-uurtje en 8-uurtje voorzien. Dit kan bijvoorbeeld vers fruit, een koek of yoghurt (met of zonder fruitmix) zijn.

Bij iedere maaltijd zal er ook warme en of koude drank aangeboden worden. Zo wordt er bij de broodmaaltijden standaard warme chocolademelk en koud water voorzien. Bij de warme maaltijd zal er standaard koud water voorzien worden. 

Al met al dus zeker voldoende keuze. Lust je het ene niet, dan kun je van het ander meer nemen. Voor tussendoor is er altijd koud water en af en toe een fris drankje.

Speciale eetnoden (diëten)

Steeds meer wordt er gevraagd om extra aandacht te geven aan kinderen en leiding die speciale diëten dienen te volgen. Tijdens kamp zal onze kookploeg dan ook zoveel mogelijk rekening houden met de diëten die er gevraagd worden.

(Bijna) alles is mogelijk.

Vegetarisch, halal, of geen vis. Ook de diëten die gevraagd worden op doktersadvies. Suikervrij, vetarm, eiwitvrij, glutenvrij, … Noem maar op.

Deze informatie wordt bij de inschrijving voor het chirojaar bevraagd. Per activiteit waar bijvoorbeeld eten aan te pas komt zal deze informatie opnieuw geverifieerd en ondertekend moeten worden door de ouder(s).

Alle speciale diëten waarmee we rekening dienen te houden tijdens ons chirokamp zullen op een aparte dieetfiche doorgegeven worden aan onze kookploeg. Op deze manier krijgen zij de meest directe informatie en is er ook geweten op welke zaken er specifieke gelet dient te worden bij de aankoop en voorbereiding van het eten.

Gevonden voorwerpen van kamp!

Het is niet te geloven wat er allemaal blijft liggen na een kamp!!

Dit kan gaan van handdoeken, washandjes, tot ook wel broeken, truien, schoenen en nog zoveel meer… Soms zitten er zelfs zaken tussen die je duidelijk thuis moet missen (zou je zeggen).

Echter wordt er bijna nooit gemeld dat kinderen spullen kwijt zijn of de verkeerde spullen in de valies aantreffen. Dit vinden wij best spijtig en het is ook jammer voor de ander die iets kwijt is en het wel mist.

Ben je iets kwijt, of heb je iets over, meld dat dan even bij de groepsleiding (groepsleiding@chiroesjeewee.be). Op deze manier kunnen de spullen weer bij de rechtmatige eigenaar terechtkomen. Tijdens de eerste activiteiten van het nieuwe chirojaar worden de gevonden voorwerpen steeds tentoongesteld. Hier kan je indien nodig spullen bijleggen en kwijtgeraakte spullen terugvinden en meenemen.

Na deze momenten doen we de overige spullen weg. En gaan de goede spullen naar het onze eigen voorraad, de kleren die nog in goede conditie zijn en wij niet kunnen gebruiken zullen naar een goede doel gaan.

Bagage

Bivakthema / Kampthema

Ieder jaar is er op ons chirokamp ook één algemeen bivakthema. Rond dit thema zullen er doorheen het kamp ook verschillende themadagen, themaspelen en themamomenten voorzien worden.
 
Er zullen regelmatig voor het avondeten toneeltjes worden gegeven door de leiding. In deze toneeltjes zal iedere keer een deel van het heuse verhaal naar boven komen.
 
Deze toneeltjes worden door de leiding gespeeld.

Kamplied & Kampdans

Iedere ochtend zal ons kamplied worden afgespeeld. Dit lied dient als wekmuziek om ervoor te zorgen dat iedereen gaat opstaan. Iedere ochtend zal deze melodie weerklinken over de hele kampplaats. Op dit moment wordt iedereen  wakker voor een nieuwe en spetterende kampdag!

Het kamplied zal twee keer worden afgespeeld:

  • Bij het opstaan
  • Bij het verzamelen om gezamenlijk te gaan ontbijten

Bij het tweede kamplied zal de kampdans gedanst worden aan onze vlaggenmast. En we zullen ook onze ochtendgroet doen voordat we gaan ontbijten.

Het kamplied zal ook gebruikt worden voor de verzamelmomenten gedurende de dag (na platte rust, om te gaan eten, …). Hierbij zullen we telkens onze kampdans dansen rond onze vlaggenmast (centrale verzamelplaats).